I år har vi valgt å satse på fullkombinert med Blink og har til nå gått de tre av tre mulige konkurranser. De to første startene våre i år så vi ikke fugl i det hele tatt og ingen av hundene på mine partier ble premiert. I går gikk vi vår tredje fullkombinertprøve og da var det fugl i massevis, litt for mye i grunn. Vi endte opp med en 3.Ak fullkombinert, gode karakterer men med litt for mye trekk.

På grunn av sykdom endte vi ut med kun to hunder på partiet. Blink og jeg hadde første slippet, i medvind, og hun gikk temmelig godt og tok for seg av terrenget. Etter ca 20 min letter det to orrhaner fra skogen til siden for oss. Vi lister oss inn skogen å finner Blink gående på fot. Vi mister henne litt og så letter det et tre fugler til. Det virker som de har løpt og Blink ikke har greid å spikre dem. Neste slippet vårt skjer det ikke så mye, men Blink legger seg vel godt ut og går i overkant stort. Tredje slipp går hun igjen veldig godt. Hun tipper over en myrkant og blir borte. Vi går fram og jeg ser henne markere veldig før hun forsvinner bak en liten kolle. Da vi kommer til så letter en orrhøne før vi ser hunden. Etter 1 time og 15 minutters slipptid har jeg altså greid å ødelegge tre situasjoner som muligens kunne endt i tellende fuglearbeid (hvertfall det siste), men ender i stedet med «sjans på fugl» og minus i boka. Med så mye «stang ut» har jeg mest lyst til å komme meg hjem igjen, og etter en kort lunsj vender vi nesa mot bilene. Blink har første slippet etter lunsj og går fortsatt godt. Etter kort tid ser jeg hun markere nedover en skråning og bli borte. Jeg venter litt og følger på. Etter et par minutter ser vi henne i stødig stand. Med de løpende orrhanene fra første slippet friskt i minne beveger jeg meg raskt mot hunden og gir reiskommando så snart jeg er på passelig avstand. Blink rekker å bevege seg en meter fram før det letter en orrhane ca 7 meter forran henne og forsvinner inn i skogen. Jeg skyter, dommeren har heldigvis sett fuglen og vi får et godkjent fuglearbeid. Situasjonen blir derimot dømt til uten reis da dommeren mener det er vår bevegelse fram som får fuglen til å lette og ikke hundens. Med tre sjanser på fugl, et fuglearbeid uten reis og litt åpen reviering blir vi innstillt til 3.Ak fullkombinert.

Apporteringsøvelsene gjennomfører vi like etterpå. Søksapporten og sporet ved bilene, og vannapporten et lite stykke ned mot dalen igjen. Den største bekymringen min her er at hun ikke skal greie å koble over og fortsette å jakte levende fugl, og på søksapporten går hun ut i jaktsøk et minutt før hun kobler situasjonen og finner duene som er lagt ut. Vi blir trukket 1 poeng på det og får 9. Når jeg går opp mot sporstarten kjenner jeg det kribler litt i magen. Selv om hun som regel sporer godt så er det alltid et usikkerhetsmoment ved det. Heldigvis så trenger jeg kun 4 av 10 poeng for å forsvare 3. premien, og jeg kan tenke meg at om jeg skulle stått der med utkikk til en 1. premie hadde jeg vært et nervevrak. Blink derimot smeller nesa rett i bakken ved sporstart og gjennomfører øvelsen til 10 poeng uten tegn til usikkerhet. Vannapporten blir kastet fra andre siden av et vann og det blir derfor et langt stykke å svømme. Fuglen blir liggende ganske nærme land og Blink går opp av vannet når hun prøver å finne den. Etter litt leting er hun på vei tilbake over vannet og får avlevert fuglen. Vi blir trukket et poeng her fordi hun bruker noe tid på å lokalisere fuglen og ender med 9 poeng og vår første fullkombinertpremie.

Fornøyd ekvipasje etter ferdig apportdel

Det var utrolig artig at vi endelig kunne få lov til å fullføre alle fullkombinertøvelsene og ende opp med premie, det er tross alt kun meg og en til som har greid å få fatt i en fullkombinertpremie så langt i år. Så får jeg bare komme meg ut i skogen å trene på å følge opp Blink uten å støkke fugl, så kanskje blir vi med på årets siste fullkombinertprøve på Stange.

Kritikk skogsfugldel:
I medvind og i åpent skogsterreng jakter Blink i meget god fart, fin stil og aksjon i god kontakt med sin fører. Markerer mye på fot og 2 orrhaner letter i nærheten senere letter tre fugler til. Senere jakter hun godt men blir noe åpen i revieringen i tett skog. Senere ny markering, fugl letter og vi finner Blink på oppfluktstedet. Stand, orrhane letter pressist forran når vi kommer til. RIOS. Utreder. Innstilles til 3.Ak fullkombinert.
jaktlyst 5, fart 4, søksbredde 4, reviering 5, samarbeid 4
slipptid 80 min, presisjon 4

Kritikk apportdel:
Vann: Ro i skudd og kast, går villig i vannet, svømmer godt, bruker litt tid på å lokalisere viltet. Godt grep, rask retur, korrekt avlevering. 9 poeng. Vannapasjon 4, svømmeferdighet 3
Søk: Bruker litt tid på å komme seg ut i anvist terreng, finner så begge fuglene med fin bruk av vind. Godt grep, rask retur, korrekt avlevering. 9 poeng. Søkintensitet 4
Spor: Et perfekt spor. 10 poeng. Sporintensitet 3
1.Ak apport og dermed 3.Ak fullkombinert.