Blink og jeg er tatt ut til å representere Norge i VM for stående fuglehunder og VM i St.Hubertus (praktisk jakt over hund) i år. Arrangementet avholdes i nærheten av Bordeaux i Frankriket den 14. – 16. oktober. Antakelig får vi også være med å stille Middelhavscupen (en prestisjetung konkurranse for stående fuglehunder) i forkant av VM.

Blink fra jakt i Finnmark 2008, bildet tatt av Fanny Gott

I motsetning til norske konkurranser for stående fuglehunder deler andre land fuglehundene i to grupper: De engelske rasene (settere og pointere) og de kontinentale rasene (bortimot resten). Dette er fordi målbildet for hvordan f.eks. en vorsteh skal arbeide er ulikt for hvordan en engelsk setter skal arbeide. Norge sender derfor to lag nedover hver bestående av fire ekvipasjer plus en reserve. Det kontinentale laget består av en breton, to korthårsvorstehre (blandt annet Stuck sin tante Lucilla) og Blink.

St.Hubertus er en konkurranse der førerens utførelse av jakten faktisk teller mer enn hundens. Dommerene kan dele ut maks 100 poeng som er fordelt på maks 20 poeng for felling og apportering av vilt, 50 poeng for førerens kunnskap om jakten, sikkerhet, dyktighet og sportsånd, og 30 poeng for hundens arbeid med vektleggelse av både dressur og medfødte anlegg. Eller sagt på en annen måte: Vi har før konkurrert og blitt bedømt i kun under 1/3 av det vi skal bedømmes i under St.Hubertus…

St.Hubertus er også en kjønnsdelt konkurranse der hvert land har muligheter for å sende et damelag på to personer, et herrelag på to personer og et lag for spaniels. I tillegg til meg skal også Marte Ottesen starte St.Hubertus for damer. Hun har vært med i flere år før, og vant i fjor lagkonkurransen i VM sammen med Randi Schulze. Man kan vel si at standarden er satt ganske høyt. Heldigvis er det i tillegg til Marte mange andre flinke og erfarne fuglehundfolk med på lagene, og flere har også vært med på VM før, så det er mange å støtte seg på og spørre om råd dersom det er noe.

Jeg må si jeg både gleder og gruer meg til dette. Selvfølgelig blir det artig å reise ut av landet for å konkurrere, særlig for å se hvordan Blink kan måle seg med andre münstere i Europa, men jeg må si jeg er ganske nervøs også. Blink stoler jeg fullt og helt på, hun elsker å gjøre jobben sin og tåler både stor fugletetthet, lange dager og kan takle de fleste typer fugl. Nervøsiteten bunner derimot i min egen evne til å gjøre og si idiotiske ting i akkurat de rette øyeblikk og dermed drite meg loddrett ut. For å redusere sjansen for dette trener jeg med hagle hver dag jeg ikke er bortreist, hjernevasker hundene på sitt og bli sittende, utarbeider «engelsk ordbok for jaktutøvelse», surfer nettet etter tips og stoff om VM og planlegger felttreninger, jakt og jaktprøver slik at det blir en mest mulig opptrening til konkurransen i Frankriket. I tillegg jakter jeg på sponsorer som kan hjelpe oss med reisen opp og ned.

Jeg lover å forberede oss så godt jeg kan og skal gjøre mitt beste i konkurransene, så får jeg håpe at det er godt nok for å gjøre en god figur under VM.