Jeg er veldig opptatt av og glad i grunntrening av hund. Med grunntrening mener jeg ikke enkle øvelser eller kommandoer som fot, sitt, dekk osv., men det arbeidet vi legger ned for å lære hunden enkle prinsipper og å lære den å jobbe. Har vi grunntreningen på plass blir treningen med hunden mer effektiv, og vi får gjort mye mer på kortere tid enn om vi hadde hoppet over grunntreningen.

En ting som kan gjøre treningen vår mer effektiv er at vi sørger for at hunden forstår når vi trenger dens fulle fokus for å utføre oppgaver, og når den kan ta det roligere og slappe av. Om hunden til stadighet skifter fokuset sitt fra arbeidsoppgaven til andre ting mister den konsentrasjonen og mye av treningstiden går ofte til å få hunden til å følge med. På den andre siden vil hunder som greier å slappe av og forholde seg i ro når de blir bedt om det, ha lettere for å konsentrere seg under trening og sparer energien sin til når den skal arbeide.

En del av denne grunntreningen handler om vaner fra vår side. Om vi under treningen ikke kan ha fullt fokus på hunden, f.eks. om vi skal finne fram fler belønninger eller utstyr, eller prate med treningskamerater eller instruktør, sørger vi for at hunden er under kontroll i en posisjon der den vet den ikke er i trening, men samtidig ikke får forsvinne og finne på egne ting. Om hunden er kommet litt ut i utdannelsen sin kan vi be den om å gjøre en passiv oppgave, som å legge seg i hvilestilling. Om hunden ikke kan dette er det bedre å holde den fast til vi har anledning til å gi hunden vår fulle oppmerksomhet igjen. Vi bør også sørge for at vi lærer hunden en kommando som betyr at arbeidet starter igjen.

Jeg trener gjerne flere kortere treningsøkter etter hverandre med pauser i mellom når jeg trener hundene mine på en bane. Da har jeg hundene liggende på teppe, i en stol eller i et bur mellom øktene. Jeg kan trene hundene en og en og sende dem fram og tilbake til hvileplassen mellom øktene. Hundene slapper at når det ikke er deres tur og jeg bruker lite tid på å veksle mellom hundene. For å lære hundene dette bruker jeg Susan Garrett sin metode «crate games». Med denne metoden lærer hundene å være på en bestemt plass uavhengig av forstyrrelser og miljø.

Filmen under viser eksempler på hvordan vi kan forholde oss til hunden under små pauser i treningsøkten, og en kortversjon av hvordan jeg lærer hundene mine å forholde seg i ro mellom treningsøktene og når det ikke er deres tur til å trene.

 

På samme måte som vi venner hunden til at vi gir klare tegn for når det er pause venner jeg også valpen/den utrente hunden til å jobbe når jeg sier det. Min viktigste oppgave er da å holde fokuset til hunden gjennom hele treningsøkten slik at den ikke får uvaner som å søke mot forstyrrelser i miljøet. Den første treningsøkten på et nytt sted med den utrente hunden kan bestå i at jeg løser hunden ut av pausestedet sitt, leker med den, gir den en godbit, leker med den litt til, og så ber den om å legge seg på pausestedet sitt igjen. Etterhvert som jeg merker at hunden er klar for det smyger jeg inn enkle adferder som frivillig ligg eller frivillig utgangsstilling innimellom leken før jeg legger hunden tilbake på plass.

Etterhvert som hunden blir mer utdannet kan jeg kreve mer og mer i treningsøkten uten at hunden skifter fokuset fra arbeidsoppgavene. Mitt hovedmål er allikevel det samme: Hunden skal arbeide konsentrert og engasjere seg i det jeg ber den om enten det arbeid eller belønning, helt til jeg ber den om å ta en pause.

Venner vi hunden (og oss selv) til å jobbe når den skal og slappe av når den skal vil det være mye enklere å lære den de konkrete ferdighetene som skal til for å utøve de hundesportene og aktivitetene vi vil.