Jobber vi med å lære valpen å komme til oss og å ikke ta det den har lyst på, må vi selvfølgelig også lære den når den kan gjøre det den vil og ta det den har lyst på. Jeg har tre slike signaler som jeg bruker aktivt under trening av hundene.

  • «Værsågod» betyr at hunden kan gjøre akkurat det den har lyst til selv. Jeg bruker kommandoen for å sende hunden til en belønning jeg har lagt ut på avstand, til å gi tilatelse til å gå ut av døren, til å gi tilatelse til å begynne å spise, få lov til å springe løs, og med Blink bruker jeg den også til å gi tilatelse til å utrede etter at fuglen har lettet (fordi det er det hun har mest lyst til).
  • «Fri» bruker jeg som signal for å fortelle hunden at den kan bevege seg ut av den posisjonen den har. For eksempel bruker jeg dette signalet når jeg trener bli-øvelser: Hunden skal bli stående/liggende/sittende uansett hva som skjer helt til frikommando blir gitt. Jeg bruker også signalet når vi skal repetere bevegelser som for eksempel sitt. Hunden setter seg og får belønning for det, men får ikke reise seg før frikommando blir gitt. Deretter har den muligheter til å sette seg igjen for å få ny belønning.
  • «Ta den» betyr at hunden skal gå rett i leke som tilbys, uavhengig om den egentlig vil noe annet. Jeg bruker mye lek som belønning i min trening og særlig i situasjoner der det er mange eksterne forsterkere som andre hunder, fugler og hyggelige mennesker har jeg nytte av et belønningsord som gir hunden en aktiv belønning uten at det betyr «gjør hva du vil».

Når jeg lærer inn kommandoen gjør jeg det på samme måte som alle andre kommandoer, jeg sier signalet når jeg er 99% sikker på at hunden kommer til å utføre adferden. De første gangene holder jeg kanskje hunden fast mot noe den vil ha for å så slippe den etter jeg har sagt kommandoen, men ganske raskt går jeg over til å si kommandoen under trening på selvkontroll. Hunden er stående/liggende/sittende mens jeg lokker forran med gobiter eller leker, og når den er på bristepunktet til å bryte legger jeg på kommandoen. Det er ofte nok til at hunden ikke greier å la vær å ta belønningen.

Under har laget en liten video der Stuck viser hvordan jeg lærer inn signalene «fri», «værsågod» og «ta den», og så en liten sekvens på slutten der vi viser hvordan vi bruker dem.

Stuck har en veldig god respons på de ulike signalene og kan selvfølgelig ikke sammenlignes med en liten valp, men det handler rett og slett om å gi kommandoene når vi nesten er sikker på at valpen kommer til å gjøre rett. I filmen vises dette ved at Stuck lener seg lengre og lengre fram og akkurat når hun er på bristepunktet legger jeg til frikommando. Om man selv skulle feile og hunden beveger seg før jeg rekker å gi kommando er det veldig viktig å ikke si «nei» eller «fy» da du fort mister hundens tillitt ved å være så tvetydig. Ta kun vekk belønningen, vær like blid og vent til hunden tilbyr noe du kan vise belønningen for igjen. Som man ser i filmen trenes disse signalene inn samtidig som man trener selvkontroll.