Innlæring av frisignal

Jobber vi med å lære valpen å komme til oss og å ikke ta det den har lyst på, må vi selvfølgelig også lære den når den kan gjøre det den vil og ta det den har lyst på. Jeg har tre slike signaler som jeg bruker aktivt under trening av hundene.

 • “Værsågod” betyr at hunden kan gjøre akkurat det den har lyst til selv. Jeg bruker kommandoen for å sende hunden til en belønning jeg har lagt ut på avstand, til å gi tilatelse til å gå ut av døren, til å gi tilatelse til å begynne å spise, få lov til å springe løs, og med Blink bruker jeg den også til å gi tilatelse til å utrede etter at fuglen har lettet (fordi det er det hun har mest lyst til).
 • “Fri” bruker jeg som signal for å fortelle hunden at den kan bevege seg ut av den posisjonen den har. For eksempel bruker jeg dette signalet når jeg trener bli-øvelser: Hunden skal bli stående/liggende/sittende uansett hva som skjer helt til frikommando blir gitt. Jeg bruker også signalet når vi skal repetere bevegelser som for eksempel sitt. Hunden setter seg og får belønning for det, men får ikke reise seg før frikommando blir gitt. Deretter har den muligheter til å sette seg igjen for å få ny belønning.
 • “Ta den” betyr at hunden skal gå rett i leke som tilbys, uavhengig om den egentlig vil noe annet. Jeg bruker mye lek som belønning i min trening og særlig i situasjoner der det er mange eksterne forsterkere som andre hunder, fugler og hyggelige mennesker har jeg nytte av et belønningsord som gir hunden en aktiv belønning uten at det betyr “gjør hva du vil”.

Når jeg lærer inn kommandoen gjør jeg det på samme måte som alle andre kommandoer, jeg sier signalet når jeg er 99% sikker på at hunden kommer til å utføre adferden. De første gangene holder jeg kanskje hunden fast mot noe den vil ha for å så slippe den etter jeg har sagt kommandoen, men ganske raskt går jeg over til å si kommandoen under trening på selvkontroll. Hunden er stående/liggende/sittende mens jeg lokker forran med gobiter eller leker, og når den er på bristepunktet til å bryte legger jeg på kommandoen. Det er ofte nok til at hunden ikke greier å la vær å ta belønningen.

Under har laget en liten video der Stuck viser hvordan jeg lærer inn signalene “fri”, “værsågod” og “ta den”, og så en liten sekvens på slutten der vi viser hvordan vi bruker dem.

Stuck har en veldig god respons på de ulike signalene og kan selvfølgelig ikke sammenlignes med en liten valp, men det handler rett og slett om å gi kommandoene når vi nesten er sikker på at valpen kommer til å gjøre rett. I filmen vises dette ved at Stuck lener seg lengre og lengre fram og akkurat når hun er på bristepunktet legger jeg til frikommando. Om man selv skulle feile og hunden beveger seg før jeg rekker å gi kommando er det veldig viktig å ikke si “nei” eller “fy” da du fort mister hundens tillitt ved å være så tvetydig. Ta kun vekk belønningen, vær like blid og vent til hunden tilbyr noe du kan vise belønningen for igjen. Som man ser i filmen trenes disse signalene inn samtidig som man trener selvkontroll.

Bookmark the permalink.

4 Comments

 1. Frode Haugli

  Hei!
  Har sett på de ulike treningsmetodene dine, og synes dette er veldig spennende. Har en munsterlendertispe (tre år i august). Det gjenstår RIOS og nå i sommer skal jeg prøve å få det på stell. Hun er trent en del på lydighet. Gikk til bronsemerke med veldig gode resultaer med min samboer når hun hun var et og et halvt. Det med tre ulike frisignaler var veldig spennende. Jeg bruker værsågod på mat – døra, og egentlig på det meste. Så kommer kansje problemet. Jeg bruker værsågod på reisen. Nå skjønner jeg at der bommer jeg kanskje stygt. Hvilken kommando bruker du på reis?

  Mvh
  Frode Haugi

  • Hei Frode!

   Når det gjelder reiskommando så tror jeg det er veldig avhengig av ulike førere og ulike hunder hva slags kommando som brukes og hvordan den sies. Reis har jo veldig mye med følelser å gjøre og det kan man jo manipulere ved bruk av stemmeleie om man vil prøve å roe ned eller gire opp hunden. Om man skal være veldig teoretisk kan jeg si at “værsågod” skal bety for mine hunder “takk, nå kan du gjøre det du vil”, og det vil ikke nødvendigvis bety at de kommer til å reise fugl fra stand på den måten jeg vil. I praksis ser man jo at hundene er veldig gode på miljøkommandoer og vil jo selvfølgelig skille mellom en “værsågod”-kommando som brukes forran matskålen og en som brukes for å starte en reis. Selv om jeg lærer mine hunder en kommando som betyr “gå fram mot det du fokuserer på” ser jeg jo at jeg støtter meg veldig på følelser og situasjon i terrenget, og bruker alt fra “JA” eller “TA DEN”, “gå-gå-gå-gå”, til “rooooolig fraam” betinget av hund, fugl og situasjon.

   Jeg tror du bare må prøve deg fram etter hva som fungerer for deg, din trening og din hund, og så må jeg jo si at det høres litt kult ut å kunne gi hunden en lavmælt “værsegod” når den står i stand for at den så hiver seg fram med åpen munn og reiser fugl.

 2. Hei!

  Veldig fin side med mange gode tips:) Har en 10 uker gammel spanielvalp som er godt i gang med å lære “værsågod”. Problemet er at han er litt treig når kommandoen kommer. Han rusler fram til matskålen i rolig tempo. I og med at en spaniel ikke tar stand før reising av fugl er det kanskje ikke noe å bekymre seg over, men jeg ønsker jo fart i alt han gjør. Hva skal jeg gjøre for å få mer fart? I tillegg lurer jeg på hvordan jeg skal trene inn “fri” som signal for at han kan bevege seg ut av posisjonen han har. F.eks sitt. Blir det på samme måte som “værsågod” eller “ta den”? Ser hvordan du bruker “fri” i filmen, men fortsatt litt usikker:)

  På forhånd takk for svar!

  mvh
  Anders

  • Hei Anders!
   Jeg trener inn frikommando på samme måte som “værsegod” og “ta den”, men forsterker det med mat eller leke hos meg. Resultatet blir en hund som går ut av posisjon og tar kontakt med meg når jeg gir kommandoen. Jeg har sendt deg en mail om innlæring av frikommandoer.

   Astrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *