Tirsdag i denne uken fikk jeg endelig kommet meg til Sverige og trent Stuck på rapphøner. Jeg skulle egentlig på et kurs på Saxhytte gård hos Pelle Agorelius litt tidligere i vinter, men jobben kom i veien. Derfor var det fint at jeg kunne komme innom en dag litt senere.

Utfordringen med Stuck er at hun går litt hardt inn i fuglen så målet med rapphønedagen var å få forsterket standen hennes og få henne til å forstå at hun må bremse når hun kjenner fugl i nesa. Vi startet dagen med Stuck i line og førte henne opp i utlagt fugl. De to første situasjonene kom hun for tett på og fikk ikke reist før fuglen fløy (kjempefine, spreke fugler!), men utover dagen ble hun sikrere og sikrere i standen. Til slutt lot vi henne løpe løs og finne fugl selv, med det resultatet at hun tok stand og kanonreiste inn i fugl 15 meter unna. I tillegg opplevde hun over 12 oppflukter under de timene vi var der uten at det så ut som det berørte henne nevneverdig. Jeg var veldig fornøyd med dagen og synes vi fikk mye ut av den.

I dag var vi ute i fjellet over gården for å sjekke om tamfugltreningen har gitt noen resultater. I tillegg til at Stuck har en uvane med å gå litt for hardt inn i fugl, har hun også et temmelig stort søk i en enorm fart. Hun er foreløpig ikke så god til å holde kontakt, og det er mulig vi har oppmuntret dette ved å la henne søke som hun vil og håpe på at hun begrenser seg. Dette har ikke fungert til nå, så i dag endret vi strategi til å ikke slippe henne utenfor synshold. Bortsett fra at det ble mye roping og skriking (terrenget er til tider ganske kupert og uoversiktlig) fungerte det ganske godt. Stuck hadde på begynnelsen av turen sitt første fuglearbeid på orrhane, stand rett forran oss – reis 10 meter rett inn i en orrhane og så helt rolig. Jeg håper og tror vi har funnet fram til til en løsning, men vi får prøve det ut et par ganger til før vi ser om det fungerer.

Innenhus har valpene rundet tre uker og da kan vi begynne sosialiseringen og miljøtreningen. Jeg har i grunn gledet meg til det en stund da jeg plutselig har gode grunner for å ta en eller to med for å se på tv, eller for å lese bok på sengen. Alt er så mye bedre med en liten sovende valp i armkroken! Vi har også begynt å la andre hilse på dem. Foreløpig har det bare vært voksne mennesker, men vi har alliert oss med et par familier som skal komme på besøk når valpene blir noen uker eldre.

De første valpekjøperene kommer for å titte på valpene om to uker, men jeg begynner allerede nå og få en formening om personligheten til de ulike valpene og hvilke hjem de kan passe inn i. Jeg har kun lovet bort 6 av 8 valper og sitter derfor igjen med to som jeg ikke har fått plassert. Ambisiøse valpekjøpere som ønsker å vise hunden sin fram på jaktprøver og utstillinger søkes!