2011 har for oss vært preget av tre store hendelser. Den første og aller største var selvølgelig Blink sitt første kull. Hele vinteren og store deler av våren gikk med i bekymringer, på å sørge for at Blink hadde det bra og å miljøtrene valper.

De to månedene vi hadde med valpene gikk altfor fort, og i løpet av påsken var alle plassert i nye hjem. Valpekjøperene rapporterer som trygge og sosiale hunder med godt lynne, mye jaktlyst og tidlig standinstinkt.

Prius BIR valp på NMKLs spesialutstilling

Sommeren ble brukt til apport-, jakt- og lydighetstrening, og Stuck endte opp med 3 x 1.Uk apport på 4 starter, mens Blink tok 1.Ak apport på alle sine 3 starter.

Den andre store hendelsen i 2011 var at den lille gjeteren For the Win Number One flyttet inn til oss. Han har til nå vært en liten drøm av en valp å ha i hus, og er høyt elsket av både jakthundfrøknene og oss tobeinte. Å ha en skikkelig gjeterhund byr derimot på litt andre utfordringer enn det man er vant til med fuglehunder, men vi har etterhvert funnet ut hvordan vi skal takle adferder som gjeting av katt, angriping av løpende vorsteh, stjeling av kraftfor fra okser og trenging i fri ved fot.

One begynte raskt å tygge på Stuck, og har i grunn ikke stoppet med det.

Av ulike grunner fikk vi ikke jaktet så mye som vi hadde villet i år, men noen turer fikk vi tatt. Magnus fikk tatt kvoten på hjort, vi var en tur på jæren og skøyt ender, vi fikk vært en del på orrejakt og fikk tatt et par turer etter rugde.

Alle har glede av hjortejakten, uansett om man får være med eller ikke.

Midt i jakta fikk vi også til en start i lydighetsringen som endte over all forventning med merket og opprykk til Elite for Blink og merket i klasse 1 til Stuck.

Jaktprøvene høsten 2011 gikk så som så. Stuck ble stillt en gang på lavlandsprøve og fikk gode karakterer, men greide ikke spikre fuglen. Blink ble stillt noen ganger i fullkombinert og tre ganger på lavlandsprøve og endte opp med 3.Ak fullkombinert, vår første fullkombinertpremie, og 2.Vk lavland. I tillegg hadde hun på denne høstens siste vk-start et glimrende fuglearbeid på fasan i første slipp, men stoppet helt opp etter fuglearbeidet og vi fikk ikke være med mer. Men med 2.Vk og finalestart deler hun topplasseringen i kåringen av NMLKs Årets lavlandshund med en Ak-hund. Hvem som vinner er avhengig av om det er høyeste enkeltpremie eller yngste hund som teller mest, det er jeg litt usikker på.

Den tredje store hendelsen i 2011 var VM starten til Blink. Det var en fantastisk opplevelse som vi har skrevet om så mye før, så her tar vi bare med et bilde.

2012 har begynt litt tregt på hundefronten. Etter utallige utredninger for å finne ut hva som var galt med Blink og hvorfor hun holdt sånn igjen på fart og aksjon, traff vi til slutt noen veterinærer med spesialkunnskap om muskler og ledd. Etter noen behandlinger av veterinærene og hyppig massasjebehandling fra Astrid (som plutselig fikk veldig bruk for hundemassasjekurset hun gikk i fjor vinter) har münstern blitt mye bedre og beveger seg mye lettere. Desverre har det tatt lang tid for oss å finne ut hva som var galt, noe som har resultert i at Blink ikke har vært i trening siden starten av november og dermed er ganske dårlig muskelsatt. Vi håper allikevel at det går bra med henne fremover og at vi skal kunne få trent henne opp slik at hun er klar til å stille jaktprøver i slutten av mars.

I tillegg til dårlig fuglehund har også One vært småhalt i en periode. Han er også røntget fra de fleste vinkler, men ingen har funnet noe galt på bildene. Derimot er han ganske stiv i musklene på den ene skulderen, og det veterinærene mener kan ha skjedd er at han har smellt inn i noe (bc´ene ser jo aldri hvor de løper, kun på det de gjeter) og så kompensert med muskler og bevegelser som ikke har gjort så vondt. Uansett er han også satt tilbake noe, vi får ikke trent noe som innebærer løping eller gjeting, og han får også spesialbehandling med massasje.

One får belønning for å gå sammen med Astrid og ikke nistirre på fuglehundene som løper rundt.

Stuck er derimot i fin fin form. Det virker som hun har blitt litt mer moden i løpet av høsten, nesa er på i terrenget, hun bruker vinden bedre, holder god kontakt og kan bremse når hun lukter noe spennende. Når vi trener lydighet har hun mye lettere for å konsentrere seg og det er mye mindre lyd i henne. Hun har veldig lett for å forstå både når hun gjør ting rett og når hun gjør ting galt og det gjør at treningen går framover med stormskritt. Vi skal nok få prøvd oss i på nytt lydighetsringen til våren, og vi håper hun blir klar til å starte en av de siste jaktprøvene.

Forventningene til 2012 er mange, men det aller viktigste er å få friskmeldt Blink og One. Akkurat nå virker det som det går veien, så vi håper alt blir som normalt om ikke altfor lenge. Når det gjelder One er målet for 2012 å se om vi kan greie å få han til som gjeterhund. Det er ingen tvil om at evnene er der, men vi skal greie å forvalte dem også. I tillegg er det et mål å ha gode grunnferdigheter for agility før det neste årsskiftet. Målet med Blink er å ha stillt lydighetsklasse elite og å ha fått en vk-premie på jaktprøve. Med Stuck har vi satt oss som mål å få en premie på jaktprøve, få 1.Ak på apportprøve og få opprykk til klasse 3 i lydighet.

Så får vi se hva vi lykkes med og hva om vi har tatt oss vann over hodet. Det er mye annet som skal skje her og, vi skal blant annet flytte inn i det andre huset på gården og begynne bygging av nytt sauefjøs.