Siden jeg ikke har planer om å stille på vinterprøver i år virker det litt kortere til sommerens apportprøver enn vanlig, og jeg er allerede i gang med både planlegging av prøver og trening. Målet mitt i sommer er å få full pott, altså 30 poeng, i AK apport med Stuck minst en gang. I fjor fikk hun 10 poeng både i sporet og vannet, men oppnådde aldri mer enn 8 poeng på søksapporten. Antakelig mister hun poeng fordi hun har litt for dårlig tid og løper litt mye før hun skrur på nesa.

Det mange sliter med, både ved trening til å ta apportbeviset og til å gå apportprøver, er avleveringen. Om hunden er usikker på hvordan avleveringen skal foregå eller opplever annen form for stress ved momentet kan dette føre til blandt annet lav fart inn til fører, at hunden vegrer seg for å komme helt inn, at hunden slipper før føreren har tak i fuglen, at hunden tygger på vei inn eller at hunden rett og slett går avgårde med apportobjektet. For å forhindre dette legger jeg mye trening i å gjøre hunden trygg på hvor gjenstanden (eller fuglen) skal.

Jeg bruker to former for apportavlevering. Den enkleste og tryggeste er at hunden skal komme rett i mot meg og presse fuglen inn min åpne hånd. Dette signaliserer jeg ved at jeg bøyer meg litt ned og åpner hånden når hunden er på vei inn. Denne avleveringen bruker jeg på jakt, under trening av valper og unghunder, under jaktprøver, for å ta apportbevis og under apporttrening der fokuset er på å trene andre detaljer. Dommere på apportprøver kan derimot mene at denne avleveringen er litt for «rask» og trekke ett poeng for det. Når hundene er gode på den enkle avleveringen lærer jeg derfor hundene at om jeg står rett opp og ned med hendene inntill siden skal hunden sette seg i utgangsstilling med apportobjektet. Innlæring av den mer avanserte avleveringen går smertefritt i og med at hunden er sikker, trygg og har fått tonn av forsterkninger for å holde fuglen helt inn og levere den til meg gjennom den enkle avleveringen.

Filmen under viser i korte trekk hvordan jeg går fram for å lære hunden å plassere apportobjektet i hånden min (unnskyld formatet i filmen):

Treningen begynner med at vi lærer hunden å presse nesen sin inn i vår hånd for belønning. Jeg liker å ha så stor forståelse for dette at jeg kan friste hunden med godbiter mens den holder nesen i hånden min. Kun ved min kommando (i dette tilfellet «bra») kan hunden flytte nesen vekk fra håndflaten. Deretter lar jeg hunden gripe noe enkelt, åpner hånden og tar i mot gjenstanden med en gang hunden dytter den mot håndflaten. Om hunden her slipper gjenstanden så forsvinner hånden og vi begynner på nytt. Når hunden gjør dette raskt øker jeg vanskelighetsgraden ved å kreve at hunden holder gjenstanden mot hånden min lengre før den får belønning, og ved å generalisere øvelsen til andre gjenstander og miljø.

Det viktigste å tenke på i denne treningen er at aldri hånden må gå mot hunden og apportobjektet. Det er hunden sitt ansvar å presse nesen/apportobjektet inn i vår hånd. Om vi tar over det ansvaret og beveger oss mot hunden i avleveringen vil vi kunne risikere at hunden bremser tidligere og blir nølende og avventende på hva vi finner på. Om man er usikker på om man holder hånden i ro kan det være smart å trekke hånden litt i fra hunden slik at hunden må ta i skikkelig for å få presset nesen/apportobjektet inn i hånden.