Siden vi ikke fikk gått noen lydighetskonkurranse som planlagt i sommer, og nesten alle helgene i høst er fulle pga jakt, jaktprøver og kurs, ble det til at jeg meldte begge fuglehundene på lydighetskonkurranse midt i jakta. Konkurransen gikk 18.09 like ved her vi bor så jeg tenkte vel at det bare var å melde meg av eller bryte hvis det ikke gikk godt nok. Jeg er ikke akkurat av den sorten som må ha alt perfekt for å kunne stille lydighetskonkurranse. Så lenge hunden ser ut til å trives i ringen, vi kan ha det gøy sammen under konkurransen og selvfølgelig at den har en tålelig mulighet for å kunne gjennomføre øvelsene, har vi ingen problemer med å stille.

Så altså etter å ha jaktet temmelig intensivt med begge hundene en uke tok jeg med dem på lydighetstrening 16.09 fredag ettermiddag for å kjøre gjennom øvelsene. Stuck var så stiv og sårbeint at hun ikke hadde særlig lyst til å hverken sette seg eller legge seg på grusbanen så det hoppet vi over, men vi fikk da i alle fall gitt mye belønning for fot i ulike tempo og for stå under marsj (som vi da fant ut at vi ikke kunne i det hele tatt). Blink var supersliten og gjorde det meste hun fikk beskjed om, men alt i snegletempo. Jeg fokuserte på å belønne mye og skape forventninger om detaljene. Lørdag fikk hundene en hviledag fra jakta og vi dro til kunstgressbanen i Saneid på lydighetstrening i steden. På kunstgress greide Stuck seg mye bedre og vi fikk kjørt kort i gjennom alle klasse 1 øvelsene, mens jeg fortsatt fokuserte på belønning og verdi for øvelsene med Blink. Lørdag kveld forventet jeg vel egentlig at jeg kom til å trekke meg fra konkurransen med Stuck, mens det kom til å bli nok et halvgodt løp med Blink.

Søndag stillte jeg og Stuck opp i klasse 1, jeg med en instilling om å trekke oss så snart jeg så en antydning av misstrivsel i hunden og Stuck med en forventning om at hun når og hvor som helst kunne finne en orrhane. Fellesøvelsene gikk så som så men selv om det var mye bevegelse fram og tilbake ble hun liggende, noe jeg var godt nok fornøyd med da. Resten av programmet er jeg veldig fornøyd med. Stuck gjennomførte alle øvelsene bra, med en entusiasme og glede som bare hun kan vise, men hun falt lett ut (særlig da hun oppdaget at det var skjærer og småfugl på gresset utenfor banen). Resultatet ble en del smårusk, dobbeltkommandoer, 151,5 poeng, merket og 2.premie. Kun 8,5 poeng fra 1.premie og opprykk til klasse 2. Jeg er veldig fornøyd med at hun tok sin første konkurranse på den måten. Hun er ikke så miljøsterk og synes det var vanskelig å holde fokus, men hun jobbet gjennom hele programmet og tålte å ikke få belønning før til slutt.

Blink jobbet særdeles godt gjennom hele sitt klasse 3 program og var utrolig artig å føre i ringen. Jeg fikk holdt henne oppe ved temmelig aktive lovlige belønninger mellom øvelsene (man får jo heller begrense seg om dommeren sier i fra). Faktisk synes jeg hun bare ble bedre og bedre ut over i programmet, hun fikk poeng på alle øvelser og utførte en særdeles god avstand. Vi greide allikevel å gjøre noen teite feil og fikk noen 7’ere, og jeg var derfor veldig usikker på om vi klarte å berge 1.premien. Jeg satt særdeles spent under premieutdelingen og må si jeg ble temmelig glad av å få vite at vi hadde greid opprykket og at min lille fuglehund var blitt kvalifisert til å konkurrere i samme klasse som de beste lydighetsekvipasjene i landet. Tror ikke det er så mange NJ(K)CH i eliteklasse lydighet fra før…

En 2.premie, en 1.premie og to merker

En skikkelig belønning ventet to lydighetshunder (og ei understimulert fjosbikkje) da vi kom hjem.

Blinks karakterer:
Felles sitt – 10
Felles dekk – 10
Fri ved fot – 7 (den er bare ikke god nok…)
Sitt under marsj – 9 (sitten er perfekt, men blir trukket 1 poeng for dårlig fot)
Innkalling – 7 (nydelig dekk men Blink ser bakover på dommeren i det jeg skal kalle henne videre så jeg må bruke en dobbeltkommando)
Ruta – 8,5 (vet ikke helt hva han trakk for her)
Apport over hinder – 8,5 (vet ikke hva han trakk for her heller)
Metallapport – 7 (jeg greier å miste apporten ved avlevering…)
Neseprøve – 8 (litt kjeksing før avlevering)
Avstand – 9 (beveger seg pyttelitt fram i veksling stå-dekk)
Helhet – 9

For alle dere som ikke har peiling på lydighetskonkurranser og dermed ikke forstår bæret av hva jeg har skrevet over kan dere ta en titt på regelverket for lydighetskonkurranser . Jeg har også planer om å skrive en liten forklarende tekst om lydighetskonkurranser for dere som trener jakthund.