I år skal jeg satse enda en ny gren med hundene, nemlig rallylydighet. Dette er en forholdsvis ny hundesport i Norge. I rallylydighet gjør man en rekke øvelser etter hverandre i en bane satt opp av dagens dommer. Øvelsene er en blanding av lydighetsøvelser, agilityhinder og triks/freestyleøvelser. De er beskrevet på skilt slik at deltakerne går fra skilt til skilt gjennom banen. Det er mellom 15 og 22 skilt i en bane. Det er fire klasser i rallylydighet, 1-2-3 og elite. Skiltene som kan brukes i banene er mer avanserte jo lengre opp i klassene man kommer. Banen i de høyere klassene kan inneholde skilt fra de lavere klassene, men må inneholde et minimum antall fra eget nivå.

For meg som går lydighet er bedømmingen i rally veldig ulik fra hva jeg er vant til. I rally bedømmes ikke kvaliteten på øvelsen direkte, men man trekkes i poeng om man gjør feil. Feil kan være urolighet i øvelser som beskriver at hunden skal være i ro, veldig skjeve holdter, dobbeltkommandoer, at hunden river hinder osv. Ved uriktig utførelse av øvelser (for eksempel at hunden setter seg når den ikke skal eller ligger når den skal stå) blir du diskvalifisert om du ikke tar øvelsen opp igjen. I klasse 1 har man mulighet til å gjøre 5 repetisjoner i banen, mens i elite har man ikke mulighet til å gjøre noen. Alle banene er gitt en makstid. Har noen lik poengsum etter fullført bane blir man plassert etter tidsbruk, og bruker man mer enn makstiden blir man trukket i poeng.

Jeg gikk mitt første rallystevne i Sandnes brukshundklubb 10.jan i år med Blink. Det gikk supert og vi vant klasse 1 med 198 poeng, kun trukket 2 poeng fordi hun korrigerte sin egen posisjon i et holdt. I helgen har jeg gått dobbeltstevne her hjemme i Ølen med One, Stuck og Blink. One gikk glimrende lørdag, men på grunn av at jeg glemte en sitt disket vi konkurransen. Søndag var han litt mer urolig og vi fikk flere poeng i trekk, men disket ikke. Vi endte med 192 poeng, 1.premie og 4.plass. Stuck føltes litt tung og usikker på lørdag, men vi kom oss gjennom banen med noen dobbeltkommandoer, 194 poeng og 1.premie. Søndag var hun tilbake til slik hun pleier og vi fikk full pott med 200 poeng, 1.premie og 2.plass. Blink var strålende og vant med 200 poeng og 1.premie begge dager. Det var en kjempefin konkurranse i helgen, noe hovedarrangøren for klubben vår, Ida Anette Norheim, skal ha all ære for.

Nedenfor har jeg satt sammen en film av alle tre hundenes konkurranse på søndag.

I rallylydighetsklasse 1 er det få øvelser som er ulike det vi gjør i lydighetskonkurranser. Det eneste som er ukjent er at hunden skal kunne gå fra fotposisjon til å sitte i front, og den skal kunne både gjøre direkte innganger og innganger på høyre side rundt fører. For hundene er derfor ikke utfordringene så store, men som fører er det ganske ulikt. For det første skal man huske hvor banen går slik at man ikke tar skilt i feil rekkefølge eller utfører øvelsene ulikt av det som står på skiltene. For det andre kommer skiltene raskt etter hverandre slik at det ikke er noe særlig pause mellom øvelsene. I tillegg må man til enhver tid vurdere hvorvidt man har utført øvelsen slik den skal for at man ikke skal diske, eventuelt gjøre øvelsen på nytt. For meg som har hunder som er trent mot lydighet blir derfor den laveste klassen i rally en konkurranse som isolerer min egen innsats og gir meg tilbakemelding på hvordan jeg som fører kan påvirke resultatet. Jeg er rallyfrelst!