Tenkte jeg skulle legge ut litt tips til hvordan man kan begynne treningen med valpene og hva det kan være smart å fokusere på. Det første tipset mitt er å lære valpen selvkontroll, altså å kunne trekke seg vekk i fra eller fortsette med det den gjør selv om den ser eller lukter noe fristende. I alt det vi bruker hunden til, enten vi vil ha en fungerende familiehund eller en topp jaktprøvehund, er vi avhengig av at hunden kan «holde seg i skinnet». I hverdagsdressuren kan dette være å vente på «værsågod» for å gå ut av døra eller å fortsette å gå pent i bånd selv om det kommer en annen hund i mot. Under jakt og jaktprøver viser hunden selvkontroll for eksempel når den setter seg eller blir sittende når fugl letter, det løsnes skudd eller når fuglen detter.

I min trening vil jeg at hunden selv skal velge å beherske seg i situasjonene. Jeg mener at om jeg hjelper hunden for mye ved bruk av kommandoer, korrigeringer eller «nei» slipper hunden å tenke selv og kan bare forholde seg til hva jeg driver med. Det blir mye fokus på meg og hva jeg gjør og sier, og lite fokus på den adferden hunden driver med. Derfor vil jeg at hunden selv skal ta valget om hvorvidt den vil beherske seg eller falle for fristelsen, for så å ta læring av de konsekvensene som følger. For eksempel sier jeg ikke «sitt», «bli sittende» (og kanskje i tillegg en «nei, jeg sa sitt») når jeg gir hundene mat, jeg bare venter til de setter seg for å så sette ned matskålene. Om de reiser seg mot maten før jeg har gitt tilatelse tar jeg bare opp matskålen igjen så får de prøve på nytt. Det er ikke mange repetisjonene som skal til før de forstår at det lønner seg å bli sittende til «værsågod» kommando blir gitt.

Min oppgave som trener blir da å sørge for at utfordringene jeg gir hunden er akkurat passelig store til at de må anstrenge seg litt for å takle dem. Jeg kan ikke forvente at en liten valp skal bli sittende/liggende/stående under alle mulige forstyrrelser, jeg starter heller med enkle øvelser som er lette både for meg og hunden. Under vises en liten film vi tok av Avensis i dag. Jeg har lungemos i hånden, og om hun prøver å få tak i den lukker jeg hånden. Hvis hun derimot velger å trekke seg tilbake (at hun setter seg ned er bare tilfeldig og ikke et krav) åpner jeg hånden. Om hun greier å holde seg tilbake selv om hånden er åpen tar jeg en bit og gir til henne. Det anbefales å se filmen uten lyd da det var 7 andre som synes det var ganske urettferdig at de ikke fikk trene.

For å ikke miste konsentrasjonen til hunden gjør vi bare noen få 3-5 repetisjoner før vi tar en lekepause eller kosepause (pausene er klippet vekk i filmen). Totalt holder vi på kun kort tid, hunden skal ideelt sett ville mer når jeg setter den vekk. Når jeg trener med godbiter er det også en fordel om hunden ikke nettopp har spist en stor middag.