Samtidig som jeg trener bli sittende (se valpetips #4 bli sittende) trener jeg på at hunden skal kunne sette seg hurtig. Målet mitt er som skrevet tidligere at hunden skal sette seg og bli sittende på min kommando «sitt» og/eller når den ser fugl lette, og ikke reise seg før den får ny kommando fra meg. Jeg trener altså hundene til både å kunne sette seg når som helst på kommando og til å velge å sette seg selv uten påvirkning fra meg.

Det første jeg lærer hunden er at den kan få det den vil dersom den setter seg. Jeg begynner treningen med at hunden setter seg frivillig for å få belønning fra meg, men veldig fort begynner jeg å kreve at hunden skal sette seg frivillig for å få lov til å gå ut av døren, få lov til å spise, få lov til å løpe løs, få lov til å hoppe ut av bilen osv. Med ordet «kreve» mener jeg at det rett og slett ikke skjer noe før hunden setter seg ned, f.eks. går ikke ytterdøra opp før hunden setter seg og venter. Jeg sørger også for at jeg ikke gir noen som helst kommando, hverken bevisste eller ubevisste lyder, bevegelser eller uttrykk, det er helt og holdent hunden sitt ansvar å utføre den adferden som gjør at den får det den vil ha. For å ikke ødelegge «bli sittende» treningen krever jeg samtidig at hunden skal bli sittende til ny kommando blir gitt, om den reiser seg forsvinner maten, lukkes døra osv.

På samme måte trener jeg «sette seg raskt frivillig» under treningsøktene. Jeg hiver en godbit på bakken når hunden ser og straks hunden setter rumpa i bakken får den kommando «værsågod» og får lov til å ta godbiten. Dersom hunden prøver å ta den uten å sette seg eller reiser seg før den får kommando setter jeg rett og slett foten over slik at ikke hunden får tak i den. Når hunden blir god på dette avanserer jeg til å kaste leke, hause opp hunden før jeg kaster slik at den må velge å sette seg selv med høyt aktivitetsnivå, kaste godbit eller leke når hunden er i bevegelse og i andre vanskelige situasjoner. Etterhvert varierer jeg belønningen ved å veksle mellom å sende hunden ut til det jeg har kastet, belønne i sittende posisjon (og hente selv) og å løse hunden ut til meg med «fri-kommando», slik at den lærer at den ikke alltid får styrte etter det den vil ha men vente på annen belønning.

I det jeg har kommet så langt i «bli sittende»-treningen at hunden kan bli sittende når jeg holder opp og kaster fugl vil jeg trene hunden på å sette seg når jeg tar fram fuglen. Om hunden går mot meg når jeg tar fram fuglen putter jeg den vekk igjen, om hunden blir stående venter jeg til hunden setter seg med å belønne og om hunden setter seg raskt belønner jeg med en gang. Når hunden blir god på dette slipper jeg fuglen i det hunden setter seg, deretter slipper jeg fugl med en gang og belønner når hunden setter seg. Fugl i lufta blir nå en sitt-kommando for hunden. Filmen under viser i korte trekk hvordan jeg jobber med sitt uten kommando fra frivillig sitt forran meg til at hunden velger å sette seg ned selv når det flyr fugl.

Selv om hunden blir überdyktig på å sette seg frivillig når den vil ha noe, er jeg selvfølgelig også avhengig av å ha en hund som kan sette seg på min kommando. Jeg bruker verbal kommando «sitt» eller fløytesignal, men mange har i tillegg et håndsignal på at hunden skal sette seg og bli sittende. Uansett signal lærer jeg det inn på samme måte. Siden jeg har trent på at hunden kan sette seg frivillig i mange situasjoner kan jeg nå legge til kommandoen når jeg vet at hunden utfører adferden. Etter å ha trent litt frivillig sitt forran meg vet jeg at hunden kommer til å sette seg igjen, og da kan jeg bare smette inn en «sitt» før hunden rekker å sette seg. Jeg legger også på kommando i alle de andre situasjonene jeg har trent frivillig sitt. Etterhvert bruker jeg kommandoen i gradvis mer krevende situasjoner slik at jeg til slutt kan sette hunden i situasjoner der den minst venter det som under lek, i full fart, når den lukter på noe osv.

Det mange har litt vanskeligheter med når det gjelder hurtig sitt på kommando er å få hunden til å sette seg på avstand. De fleste opplever at når man begynner avstandstreningen og bruker kommando «sitt» når hunden er på avstand velger hunden å komme inn til fører før den setter seg ned, den tror rett og slett det er det kommandoen betyr. Det er mange måter å fortelle hunden at det fungerer å sette seg et stykke fra fører også, og når hunden først har forstått dette er det ikke så stor forskjell for hunden om avstanden er 20 eller 100 meter. En måte er å stille hunden opp, gå litt i fra og så gi den «sitt-komando». Dette fordrer selvfølgelig at hunden er god til bli stående. Noen binder hunden fast i noe for å så gå litt i fra og gi kommando, mens andre liker best at en medhjelper holder i båndet til hunden. En del hunder skjønner det om man sender dem ut til en leke man har kastet og sier sitt på veien, og andre igjen bare forstår det fra første stund. Jeg har fått ok resultater ved å kaste belønningen til hunden og ikke være så kresen på hva jeg belønner i begynnelsen. Filmen under viser litt hvordan jeg jobber.