12.-14. mai holdt jeg jeg valpesamling her for et ett år gammelt bretonkull fra oppdretter Paul Høines. Utgangspunktet til valpene varierte fra de som ikke hadde noen erfaring i fugl i det hele tatt, til de som hadde hatt fler fullstendige fuglearbeid. Det var også med et par eldre hunder.

Vi startet fredag kveld med å snakke litt om hvordan den stående fuglehunden skal jobbe og hvordan dette påvirker treningen vår. Lørdag formiddag brukte vi på treningsbanen der grunntrening var fokus. Alle hadde jobbet godt med hundene sine fra før og hadde god kontroll. Vi snakket en god del om å gi hunden ansvaret i treningen, og legge opp treningen slik at det er lett for hunden å gjøre rett.

Resten av helgen jobbet vi med fugl på ulike måter. Flere av unghundene hadde ikke våknet ordentlig enda, så med dem jobbet vi mye med å gjøre fugl artig og å legge til rette for gode vaner som å være i ro når fuglen flyr. De med litt mer utviklet jaktlyst fikk jobbe med å holde seg i skinnet når de så fugl.

Alle hundene hadde god framgang i løpet av helgen. For mange av førerne var det uvant å jobbe med belønningsbaserte metoder. Tradisjonelt legger man opp treningen slik at hunden gjør litt feil og så fortelle man hunden hva som er feil. Med belønningsbaserte metoder er fokuset å legge opp treningen slik at hunden gjør rett og så fortelle den at den tjener på å gjøre rett. En annen ting som er uvant for mange å la hunden ta mye av ansvaret i treningen. Det betyr at jeg vil minimere bruken av lokking og signaler for å få hunden til å gjøre det vi vil, og heller legge opp treningen slik at hunden gjør rett uten for mye påvirkning av oss. Mange er vant til å holde hånden opp mot fjeset, bøye seg mot hunden og smatte for at hunden skal holde fokus når de går fot. Så det å holde normal positur, ikke si noe, vende seg fra hunden og heller belønne når hunden søker opp fokus selv er svært uvant.

Også i fugl kan vi legge opp treningen slik at hundene belønnes for å gjøre det vi vil. Ved bruke fuglen bevisst som forsterker kan vi ved små grep få selv den mest hardbarka etterganger til å sitte stille når det flyr fugl vekk.

For meg selv er det luksus å få jobbe med en gjeng så hyggelige og engasjerte deltakere, og med unge hunder som vokser og endrer mellom hver lille treningsøkt. Takk for en fin helg.