Da er vinteren kommet hit til Hetland, snøen har lagt seg, jaktprøvesesongen er over og fokuset i hundetreningen har endret seg fra jakttrening til konkurranselydighet. Hundene nyter godt av årets hjortejakt. Fryseren er full av kvernet hundemat og hjortebein ligger ute til bruk til tannrensking.

Det er de to med mest pels som bruker mest tid ute i – 15 grader:

Alt vi ikke definerer som menneskemat kvernes, pakkes og fryses ned til hundemat:

Stuck har fått prøvd seg på flere jaktprøver i år uten hell. Selv om hun har fungert godt på jakt og funnet og tatt stand på både orre, rype og rugde har vi ikke greid å vise stand under avprøving. Vi deltok to dager på lavlandsprøve der hun hadde sjanse på fugl begge dagene men hun fikk ikke spikret fuglen og det ble bare støkk. I tillegg er hun stillt flere ganger på skogsfuglprøve uten å ha vært i fugl. Hun får gode kritikker på fart, søksbredde og reviering, og har altså vist glimrende fuglearbeider under jakt og trening, så det gjelder vel bare å fortsette å stille henne og ikke gi seg.

Blink var tatt ut til VM i år, men fikk løpetid og det ble til at vi ikke dro nedover. Hun ble stillt på en lavlandsprøve i år, i Vk. Der forsvant hun ned i en grøft, fant fugl og sto, men i tetta med vann opp til knærne greide jeg ikke finne henne før tiden var godt over ute og jeg måtte levere fra meg revolveren. Jeg fant henne rett etter stående på en fasan som fløy da jeg kom til. Så i stedet for å få et fuglearbeid fikk vi sjanse på fugl og fikk ikke bli med til finalen. Blink er primært ferdig som prøvehund, men om hun er i form til det neste år er det mulig vi stiller NM.

One er i full gang med gjeterhundtreningen. Vi har igjen vært på kurs med Lena Karlsson i Sverige og fått masse tips til hvordan vi skal legge opp treningen. One er en fantastisk hund for et par gjeterhundamatører som oss, han er akkurat passelig til alt og er veldig tålmodig når vi gjør feil. Vi har noen lam som fortsatt ikke er sendt til slakt og som fungerer som treningssau, så vi har fått trent en god del etter kurset. Vi er også påmeldt et firehelgers kurs med Jane Espevold til vinteren. Jeg gleder meg masse til å få litt kontinuerlig instruksjon, så får målet være å få stillt han på gjeterhundprøve til neste år. Jeg har også begynt å trene One i agility, noe som også er helt nytt for meg. Vi har deltatt på Klickerkloks nettbaserte kurs i handling for nybegynnere og begynner så smått å få oversikten over hva det handler om.

One på kurs i Sverige (bilde tatt av Camilla Jacobson):

Ellers jobber jeg med å planlegge neste år. Hundemessig blir nok året litt kupert da vi venter barn i vinter. Det blir dermed ihvertfall ingen vinterprøver, og hundetreningen vil begrense seg til lydighet og gjeting. Vi skal nok greie å få med oss noen apportprøver til sommeren, og har store planer om å få premiert Stuck på jaktprøve til høsten igjen. Ellers ser vi oss også etter ny valp og håper å kunne hente hjem en liten fuglehundvalp til sommeren.

Jeg planlegger også ny treningshelg med rypejentene. Helgen er satt til 28.-30. juni. Treningen vil bli lagt opp individuelt etter ferdighetsnivå og ønsker, og vi vil konsentrere oss om grunntrening og apportering. Målet for helgen er å gi deltakerene innføring i og verktøy til hvordan de kan trene fram en fuglehund ved fokus på positiv forsterkning og hundens egeninitiativ.  Påmelding skjer gjennom www.rypejentene.no.

Jeg håper også å kunne arrangere en apportprøvetreningshelg her hjemme der personer som tidligere har deltatt på apportprøver kan hjelpe hverandre og trene mot årets apportkonkurranser. Vi har masse terreng å legge spor i, hyggelige grunneiere og gode steder å få trent vannapport. Når terminlisten for neste år blir lagt ut skal jeg finne en helg og høre om det er noen interesse for dette. Jeg planlegger også et kurs i innføring i klikkertrening for medlemmer av Ølen, Etne og Vindafjord hundeklubb. Kurset vil gå over 5 ganger, antakelig torsdager i hallen i januar og februar. Mer informasjon om dette vil komme på klubbens hjemmeside og facebookside.

 Jakt hjemme i Oktober:

Desemberstemning på soverommet:

Midt i november var vi så heldige å få komme ned på besøk til Tom, Gidske og Vindfinn Abh Auris på sørlandet for å jakte skogsfugl. Ubbe med Vindfinn Abh Rav var også med. Fuglen var lett, men på søndag fant vi noen rugder som trykket og vi fikk et par situasjoner for hundene. Det er alltid artig å se Tom og Auris i aksjon i skogen, og det var utrolig gøy å få se hvordan Rav jobbet. Han har ikke hatt noe jakttrening, men har tatt stand på storfugl under turgåing på hyttetur i høst. Rav var lettført, lydig og beveget seg veldig lett i terrenget. Når jaktlysten kommer på plass tror jeg Rav blir en ypperlig jaktkompis.