Da har vi bestemt oss for å ha et kull på Blink i løpet av ikke så altfor lang tid, og jeg har begynt å bruke en større del av fritiden min på å lete etter potensielle hanhunder. Det viste seg å være en god del vanskeligere enn jeg hadde forventet. Jeg startet med et par gode forslag til norske hanhunder, men etter kort tid vurderte jeg hunder fra store deler av Skandinavia samt et par fra Tyskland. Nå sitter jeg med en lang liste over gode hanhunder og prøver å prioritere dem over hverandre.

Det første jeg ser etter er en hanhund med godt lynne, en som er trygg og imøtekommende og som lett kan slappe av. Deretter er det viktig at helsa er i orden med god HD index og fornuftige proposjoner. Og så var det de jaktlige egenskapene. Her må jeg på en måte ta et valg om hvorvidt jeg vil avle fram norske fuglespesialister eller om jeg skal avle mot det flerbruksområdet munsterlenderen er designet for. Blink er som type meget lett og elegant, svært lettlært og generelt enkel å ha med å gjøre, og med mye fart og jaktlyst i forhold til rasen. På den andre siden har hun ikke noe særlig viltbegjær, er ingen utpreget god apportør, og kunne ikke brydd seg mindre om hårvilt (bortsett fra mus og lemen…). Om jeg skulle velge en hanhund med mye av de samme egenskapene er det sannsynlig at resultatet ville nærme seg egenskapene til andre og mer kjente raser i gruppe 7. Og er det egentlig ønskelig? Om man vil ha en setter er det vel lettere å kjøpe en setter enn å prøve å avle den fram fra noe annet?

Noen som passer for meg?

På en annen side er det ikke sikkert Blink hadde blitt den hun er om hun hadde vært oppvokst et annet sted. Hennes kullsøster Bila er oppvokst i Danmark og har i år tatt flere førstepremier i åpen klasse på jaktprøve. Jeg snakket med eieren hennes for ikke så lenge siden og han kunne si at Bila var særdeles enkel å få til å apportere, hun hadde til og med apportert hel rev på første forsøk, hun går blodspor så det griner og går absolutt ikke for stort for de danske dommerene. Utover dette var hans beskrivelse av Bila veldig lik min oppfatning av Blink. Så kanskje har miljøet hunden blir oppvokst i og våre forventninger til hva den bør gjøre større betydning enn det vi tror?

Uansett har jeg vel kommet fram til at jeg vil bevare de gode delene av munsterens særegenskaper i min avl. Dette betyr at jeg vil velge en hanhund med god nese, som er tøff i fugl, er en god apportør og som har bevist at den kan brukes til ulike jaktformer. I tillegg er det viktig for meg at den er tidlig jaktlig moden og har god jaktlyst. Så får tiden vise om jeg finner den hanhunden jeg leter etter. Om du er interessert i valp etter Blink er det bare å ringe nummeret nederst på siden.